Naast de annuiteit bestaat er ook zoiets als lineaire berekening. Vaak hoor je daarover en meestal in relatie tot een hypotheek. En je zult best nieuwsgierig zijn naar het verschil tussen annuiteit berekenen en een lineaire berekenen. Deze vorm van rekenen op een lening is echt anders!
Een lineaire berekening, vaak gebruikt bij een hypotheek, is opgebouwd uit twee delen.
Deel I:
- Het geleende bedrag terugbetalen (= aflossing)
Deel II:
- Betalen van de verschuldige rente over het geleende bedrag. ( = de rente over het nog openstaande saldo)
Bij een lineaire lening los je gelijkmatig elke maand de schuld af. Daardoor daalt het openstaande saldo, en daarmee ook de te betalen rente.
Eigenlijk is deze lening qua opzet heel eenvoudig. En wil je per maand je lasten zien dalen dan is de keuze voor bijvoorbeeld een lineaire hypotheek een goede.
Let op! Overweeg je deze toe te passen bij het kopen van een woning overleg dan met een adviseur. Want de mogelijk renteaftrek (belasting) is anders omdat je steeds minder rente betaald.
Het is tijd om aan de slag te gaan en de getallen voor zicht te laten spreken. Vul hieronder de cijfers en getallen voor jouw lineaire berekening. Druk op de knop berekenen en je ziet het resulaat in de tabel en de bijbehorende grafiek. Door met je muis over de grafiek te bewegen over de lijn, kun je de onderiggende cijfers zien.
Hierboven zie je in het resultaat van de berekening. Let op, er is hier geen rekening gehouden met een eventueel fiscaal voordeel (zoals renteaftrek).